Tanúhegyek 20 km – A

Tudnivalók

Táv:19,6 km
Szint:850 m+
Szintidő:6 óra
Rajt / CélBadacsonytomaj / Szent György-hegyi Kaán Károly kulcsosház
Rajt idő:7:00-10:00
Nevezés:Csak előnevezés november 26-ig!
Nevezési díj:4000 Ft
Kedvezmény:Gyerekeknek (10 év alattiaknak) ingyenes.
Díjazás:A szintidőn belül teljesítők jelvényt és oklevelet kapnak.
NévJelzésÖssz távÖssz szintTávSzint
Badacsonytomaj, iskola, RAJTszalag0000
S- becsatlakozásaS0.350.35
Klastrom-kútS1.51371.2132
KőkapuK2.11900.653
Letérés a K - jelzésrőlszalag2.62900.5100
Badacsony - ELLENŐRZŐPONTP▲2.73090.119
K- becsatlakozikK2.83090.10
Hertelendy-emlékK3.43200.611
Ranolder-keresztK4.23770.857
Bujdosók lépcsőjeK4.63980.421
Rodostó-ház, kőpadK4.83980.20
Badacsonytördemic, vasúti átkelőhelyK73982.20
Szigliget, Avasi romK9.24112.213
Szigliget, váralja - FRISSÍTŐSL10.54701.359
Szigliget, Vár-hegy - ELLENŐRZŐPONTSL10.95230.453
Szigliget, templom, váraljaK11.35230.40
Hegymagas országútK15.15403.817
Pista bácsi pincéjeK176701.9130
Szent György-hegy - ELLENŐRZŐPONTK, K▲18.78361.7166
P-/K▲ elágazásK▲198400.34
P- leágazásK▲19.38400.30
K- becsatlakozása, bazaltorgonákK19.48500.110
Kaán Károly kulcsosház - CÉL19.68530.23

Az iskola kapuján kilépve a szalagokat követve megcélozzuk a kéttornyú bazalttemplomot. Rátérünk a S jelzésre, és azon jobbra tartva megkezdjük a hegy ostromát. A faluból kiérve az erdőben, majd a Felsőkolónia épületei mellett elhaladva tartós emelkedőn érünk a Klastrom-kúthoz. Továbbmegyünk a S jelzésen. Az emelkedő átmenetileg enyhül, rövidesen keresztezzük a P jelzésű Kuruc körutat. 200 m múlva elérjük az országos K jelzést, azon balra fordulunk. Átmegyünk a Kőkapun, és az emelkedő után balra tartva felérkezünk a túránk első hegycsúcsára, a Badacsony tetején álló Kisfaludy-kilátóhoz – 1. ellenőrzőpont.

Az igazolás után a kilátótól a P▲ jelzésen térünk vissza a K jelzésre, amelyet most már rövid megszakításokkal (Szigligeten és a Szent György-hegy lábánál) egészen a Szent György-hegyen lévő esőházig követünk. Nyiladékon ereszkedünk lefelé, majd 240 m múlva balra térünk. Ösvényen, később kőlépcsőkön érkezünk a Hertelendy-emlékhez, ahol váratlanul jobbra felfelé indulunk tovább. Visszamászunk a hegy platójára, ahol a nyiladék folytatásán balra térve érkezünk az Egry József-kilátóhoz. Itt jobbra folytatjuk utunkat, a hegy meredek letörésével párhuzamos erdei ösvényen. Érintjük a Ranolder-keresztet, majd a Tördemici-kilátó előtt balra elindulunk le az igen meredek, 464 fokú Bujdosók lépcsőjén.

A lépcső alján balra továbbra is a K jelzésen teszünk pár lépést (40m) a Kuruc körúton, majd jobbra le a K jelzésen megkerülve az egykori Rodostó turistaházat aszfaltútra érünk, melyen jobbra, lefelé indulunk tovább. A Dongó-kút érintésével ereszkedünk le Badacsonytördemicre, ahol a Hősök útján jobbra megyünk 50 m-t, majd balra fordulva a Zöldfa utcán megyünk tovább lefelé. A vasutat, majd a 71-es főutat óvatosan keresztezve haladunk tovább Szigliget felé.

Szigligetre érve a K+ jelzés elágazásánál nézzük meg az úttól balra az Avasi templomromot! A romtól visszatérünk a K jelzésre, a műútra. A Réhelyi, Kossuth, Kisfaludy utcákon érünk a vár alá. A templom előtt jobbra a KL jelzésen felmászunk a Szigligeti várba. A vár kapujában a pénztárnál mutassuk fel az itinerünket (vagy telefonunkat), hogy beengedjenek, a frissítőpont a vár kapuján belül lesz, a 2. ellenőrzőpont azonban a vár fölső csücskében.

Visszatérve a templomhoz jobbra fordulunk, és újra a K jelzésre térünk. Bazalt kőúton ereszkedünk lefelé, aztán keresztezzük a műutat, leérünk a 71-es országútig. Ott jobbra fordulunk, és az országúttal párhuzamos kerékpárúton megyünk néhány métert, majd a Ciframajori elágazásnál balra átvágunk az országúton és az új kerékpárúton a K jelzést követve Hegymagas faluig jutunk. A központban keresztezzük az országutat és továbbra is K jelzésű dűlőúton megyünk fölfelé mindaddig, míg a szemből az 50 m-re lévő jóvízű Oroszlánfejű-kút felől érkező PS jelzéssel együtt balra fölfelé fordulunk. Szőlőskertek között, végül erdőben felfelé haladva figyeljünk, ahol az útról a jelzések jobbra egy ösvényre fordulnak, ott a kiszalagozott úton néhány métert tovább lépve jobbra meglátjuk Pista bácsi pincéjét, oda térünk be, ahol ismét frissíthetünk.

A ház fölött néhány méterre érjük el a Szent György-hegy nyugati oldalában lévő turistaút-csomópontot, ahol a P–S jelzésektől elbúcsúzva jobbra, a K jelzésen folytatjuk a hegymászást. Emelkedő úton érünk fel a felső szőlőskertekhez, majd az erdőbe térve rövidesen az esőháznál találjuk magunkat. Itt elhagyjuk a K jelzést, és balra, a K▲ jelzésű ösvényen mászunk fel a Szent György-hegy csúcsára, a 3. ellenőrzőpontra.

Igazolás után északi irányban folytatjuk a túrát, az állatvilág táblánál jobbra térünk a P jelzésen, majd a kilátópontnál élesen jobbra fordulva visszacsatlakozunk a K jelzésbe, amelyen balra, a Bazaltorgonák között vezető igen meredek ösvényen óvatosan leereszkedünk a Kaán Károly Kulcsosházhoz, a túra céljához.

A táv szintideje 7 óra.

A Tanúhegyek nyomában a Magyarországi Kárpát Egyesület és a Szent Jakab Zarándok Egyesület által szervezett teljesítménytúra, amely 4 távon zajlik (40, 20A, 20B, 10), és gyalogosan vagy futva teljesíthető.

A rajt és a cél egyaránt Badacsonytomajon lesz, kivéve a teljes túra két 20-as résztávját, amiknek a célja, rajtja félúton a Szent György-hegyi Kaán Károly kulcsosház.

A rendezvényen bárki részt vehet, aki a honlapon előnevez és a nevezési díjat befizeti. Idén helyszíni nevezésre nem lesz lehetőség.
A rendezvényen mindenki saját felelősségére indul, ezért a rendezőségtől kártérítés semmilyen címen nem igényelhető.

A rendezvény útvonalán ellenőrzőpontok vannak, amelyek érintését a pontőrök bélyegzéssel vagy leolvasással igazolják. Az útvonalon a megadott ellenőrzőpontokon kívül bárhol előfordulhatnak előre be nem jelentett ellenőrzőpontok is, amelyek érintése szintén kötelező! A teljesítést akkor fogadjuk el, ha az igazolófüzetben és/vagy az időmérő rendszerben az összes ellenőrzőpont (és az esetleges mozgó ellenőrzőpontok) igazolása sorrendben megtörténik. Minden résztvevő, aki az előírt szintidőn belül teljesíti a távot, megkapja a teljesítménytúra kitűzőjét és oklevelét. A szintidőn túl beérkezők olyan oklevelet kapnak, ami rögzíti ezt a tényt.

Ha a résztvevők közül valaki úgy határoz, hogy a túrát megszakítja, kérjük, hogy ezt lehetőleg a legközelebbi ellenőrzőponton tegye, és jelentse be a pontőrnek a név és rajtszám közlésével. Ha például sérülés esetén valaki a következő ellenőrzőpontig sem tudna elmenni, kérjük, hogy az itineren található rendezői telefonszámon értesítse a szervezőket!

A túrák útvonala védett és Natura2000 területen halad, állapotát, értékeit meg kell őrizni, a vadon élő állatok zavarása, a növények, állatok, ásványok és kőzetek gyűjtése, károsítása tilos. A szemetet ne dobjuk el és a kijelölt útvonalon haladjunk!

Kizárható a versenyből és a teljesítménytúrából az a résztvevő, aki a kiírás bármely pontját megszegi.

A szervezők indokolt esetben módosíthatják a rendezvény idejét vagy dönthetnek annak törléséről.

A versenyen a résztvevőkről fényképek, videó-felvételek készülhetnek, ezek szerzői jogát a rendezők birtokolják, azt szabadon felhasználhatják.

A frissítőpontokon igyekszünk a vegetáriánusokra és a vegánokra is gondolni.

A túrán nem adunk eldobható poharat, a folyadékot kulacsba vagy a résztvevő saját poharába töltjük!

A túra napján előre meghatározott időpontokban nagy busz közlekedik badacsonytomaji rajt és a Kisapáti parkoló között. A menetrendet később publikáljuk. A Szent György-hegyi rajt-cél és a Kisapáti közötti utat mindenkinek lábon kell megtennie.

A badacsonytomaji rajtban egész nap megőrizzük a csomagokat.

Szállás elérhető az iskola tornatermében az iskola által megszabott áron, derékalj és hálózsák szükséges.